Shar Pei'en

Egenskaber

Shar Pei’en er rolig, loyal og meget kærlig over for sin familie, og så har den sin egen mening om, hvad den vil – og specielt ikke vil. Det siges, at hvis en Shar Pei ikke er renlig, når den er 3 måneder er der noget galt. Lufteture og interval skal – som med andre hvalpe - naturligvis tilpasses hundens alder. Shar Pei’en er en ”ægte” kineser, og det ser du ved dens værdige gang.

Racen er ikke kendt for at ødelægge ting. Man skal dog som ejer af en Shar Pei (som med andre hunde) lære den, hvad den må og ikke må ved hjælp af stemmen. En Shar Pei vil behandles pænt og med værdighed, og den finder sig ikke i at blive rusket i eller råbt ad. Hvis man følger disse få råd får man en dejlig, rolig, glad og samarbejdsvillig hund. Nogle Shar Pei’er skal lige se gæsterne an, før de får lov at røre hunden. Shar Pei’en er meget tålmodig, når den er sammen med børn, og hvis børnene går over hundens grænser, rejser hunden sig og går sin vej. Hvis der er optræk til ballade med en anden hund, vender Shar Pei’en typisk sit hoved til siden i håb om, at den anden hund forstår sproget: ”Jeg ønsker ikke at slås”.

Nogle hunde opfatter Shar Pei’en som dominant og truende på grund af de højtstående ører og hale. En Shar Pei er meget nysgerrig, og hvis den ser folk på sine gåture parkerer den med hele sin vægt, til den har fået sin nysgerrig stillet. Man skulle nogle gange tro, at den har ”pigge” på fødderne, idet den er svær at flytte, hvis der er noget, der skal undersøges nærmere.

En gang Shar Pei - altid Shar Pei. Har man først været ejet af en Shar Pei, er det svært at skifte race. En Shar Pei er så speciel og anderledes fra andre racer: den er meget renlig, værdig og har helt sin egen mening.

Desværre slås racen med en masse problemer, som er fremavlet gennem tiden. Nogle er meget reserverede og egner sig bedst som familiehund – hvorimod andre er meget mere kække og imødekommende. Derudover tager det mange år, at få avlet sunde gener frem, og hvor andre racer har været fremavlet i flere hundrede år, er Shar Pei’en stadig ung i det avlsarbejde, der er sat i gang med at få sunde og raske hunde – et arbejde, der kan tage mange år.

Shar Pei’en er legesyg og venlig både over for sin familie, som mod hjemmets andre dyr. De kan dog sjældent fordrage naboens kat. Man skulle tro, at den store mule hæmmer dens lugtesans – men nej – den kan lugte en kat på kilometers afstand. Shar Pei’en elsker at gå ture – lange som korte, og de kan sagtens deltage i familiens løbeture, ligesom den også gerne løber ved siden af cyklen. Løbe- og cykelture skal dog – som med andre hunde – tilpasses hundens alder.

Shar Pei’en viser vagthunden i sig med sin dybe gøen, når nogen nærmer sig dens hjem.

Shar Pei’en elsker varme, og finder sig gerne en solrig plads i haven, men den går heller ikke af vejen for en tur i familiens sofa.

Du kan sagtens gå til træning med din Shar Pei – både lydighedstræning og agility. Dog skal du være opmærksom på, at hunden ikke vil værdige sig til at gøre de samme øvelser gang på gang. Hvis man eksempelvis går til agility, er en Shar Pei oftest af den opfattelse, at banen rundt 3 gange er nok, og hvis man som ejer ikke ændrer programmet, finder den selv på andre ting at muntre sig med i stedet.